Alles over het Geldplan Bijna 18
18 worden
Als een jongere 18 jaar wordt, is het officieel volwassen. Dat brengt een hoop veranderingen met zich mee. De jongere mag vanaf nu stemmen en zelfstandig autorijden. Ook op financieel gebied verandert er veel. De jongere wordt zelf financieel verantwoordelijk.
Dit geldt ook als iets mis gaat. Ouders kunnen nooit meer gedwongen worden om schulden of boetes voor hen te betalen. Het Nibud vindt het daarom belangrijk dat jongeren met 18 financieel redzaam zijn. Daarom hebben we het Geldplan Bijna 18 gemaakt
Financieel redzaam, wat is dat?
Financieel redzaam betekent dat je je inkomsten en uitgaven in balans houdt, nu en in de toekomst. Dat klinkt best makkelijk maar dit houdt meer in dan even je saldo checken. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen, toeslagen die je kan aanvragen en sparen. Maar ook het betalen van boetes, rood staan en leningen.
Wat moet ik met dit Geldplan?
Dit Geldplan kan de jongere helpen met hun financiële redzaamheid. Financieel redzaam zijn betekent namelijk ook dat je weet waar je informatie kan vinden en waar je hulp kan zoeken. Het doel van dit Geldplan is om de jongere inzicht in hun geldzaken te geven. Wat mag als je 18 wordt? En wat moet je regelen om financiële problemen te vermijden?
Hoe zet je dit Geldplan in
Het Geldplan is op een hoop verschillende manieren in te zetten. U kunt dit inzetten met het lesmateriaal dat in deze e-learning beschikbaar is. Verder kunt u ouders of leerlingen die (bijna) 18 zijn wijzen op het bestaan van het Geldplan en hen eventueel helpen bij vragen. Verspreiding via leerlingbegeleiders, mentoren of vertrouwenspersonen behoort ook tot de mogelijkheden.