100%
13 activiteiten totaal - 0 activiteiten over

Introductie

Op deze pagina vindt u alles wat u nodig heeft om met uw klas aan de slag te gaan met het lespakket Bijna 18. Nu regelen! 

Op de eerste pagina stelt Nibud zich voor. Vervolgens kunt u onder het tabblad achtergrondinformatie van alles lezen over schulden bij jongeren, Nibud competenties en de verschillende geldplannen. 

Achter het tabblad lesmateriaal vind u de lesbrieven en de presentaties die bij de les horen. U kunt ze downloaden, afdrukken of binnen deze site bekijken. Het is aan te raden om de Powerpoint presentaties te downloaden.

De les is geschikt voor leerlingen/studenten van rond de 18 jaar. Er zijn twee varianten:

  • vmbo basis-kader en mbo 1-2
  • vmbo gl-tl mbo 3-4 en havo-vwo

Veel succes! 

Achtergrondinformatie

Jongeren en schulden
Presentatie over jongeren en schulden

Doorverwijzen
Lees waar u jongeren naar door kan verwijzen als er sprake is van schulden of financiële problemen.

Nibud leerdoelen
De leerdoelen voor omgaan met geld zijn tot stand gekomen op basis van (internationale) literatuur over dit onderwerp en de onderzoeken die het Nibud naar het financieel gedrag van kinderen en jongeren doet. Daarnaast is het gebaseerd op de 40 jaar expertise en ervaring die het Nibud heeft op dit terrein. De leerdoelen zijn getoetst bij docenten, psychologen en pedagogen.

Geldplannen
Tenslotte geven we informatie over het geldplan Bijna 18 , een overzichtspagina met alle geldplannen en uitleg waarvoor u ze kunt gebruiken.

Lespakket

Het gratis lespakket Geldplan Bijna 18. Nu regelen! is kant-en-klaar en geschikt om in één of meerdere lesuren te behandelen. Via aansprekende thema’s worden jongeren gestimuleerd om na te denken over financiële aspecten van keuzes in hun eigen leefwereld.

Het lespakket bestaat uit:

  • docentenhandleiding met aanwijzingen en achtergronden (online)
  • les voor vmbo basis/kader en mbo 1 en 2, inclusief geldplan Bijna 18 (powerpoint)
  • les voor gl/tl, mbo 3 en 4, havo en vwo inclusief geldplan Bijna 18 (powerpoint)
  • een lesbrief voor elk niveau met de opdrachten en de antwoorden (pdf)
  • extra oefenmateriaal

Download eerst de docentenhandleiding. Daarin leest u hoe u kunt starten met uw lessen en welke materialen uit het lespakket u kunt gebruiken.