Doorverwijzen

Bepaal welke hulp er nodig is

Schulden komen meestal niet alleen. Vaak is er sprake van multi-problematiek. Schulden kunnen daarnaast veel stress veroorzaken. Jongeren kunnen zich onzeker, machteloos of eenzaam voelen. Geldproblemen kunnen ook leiden tot ruzies of relatieproblemen. Deze zorgen kunnen het oplossen van de financiële problemen in de weg staan. Het kan dan verstandig zijn om naast praktische, ook emotionele hulp te zoeken. U kan dan doorverwijzen naar een van de onderstaande instanties. 

Persoonlijke hulp

  • Schuldhulpverlening. Iemand met schulden kan aankloppen bij de afdeling schuldhulpverlening in de gemeente waar hij of zij woont. In sommige gemeenten is dit georganiseerd in een wijkteam of via een kredietbank. Er zijn verschillende trajecten mogelijk, afhankelijk van de ernst van de problematiek. Een overzicht van de trajecten en meer informatie vind u op deze pagina
  • Maatschappelijk werk. De maatschappelijk werker biedt praktische ondersteuning, advies en informatie over regelingen, uitkeringen, school of werk, kortingen en kwijtscheldingen. De maatschappelijk werker kan  de weg wijzen bij regelwerk en deskundige hulp inschakelen als dat nodig is.
  • Sociaal Raadslieden. Sociaal raadslieden zijn gespecialiseerd in de wet- en regelgeving op het terrein van de sociale zekerheid, belastingen, financiën, werk, wonen, vreemdelingenrecht, personen- en familierecht, onderwijs en consumentenzaken
  • Juridisch Loket. Jongeren kunnen hier terecht voor (gratis) juridisch advies. Wanneer zij vragen hebben over bijvoorbeeld aanmaningen of een onterechte factuur van een webwinkel kunnen zij hier terecht. Kijk op de website van het Juridisch loket


Zelf aanpakken

Wanneer er sprake is van schulden of betalingsproblemen die nog zelf op te lossen zijn, dan kunnen onderstaande websites helpen. 

  • Zelf je schulden regelen. Met behulp van de Nibud website zelfjeschuldenregelen.nl. In zes stappen werk je een realistisch actieplan uit om afbetalingsvoorstellen aan je schuldeisers te doen. Mét voorbeeldbrieven.
  • Vragen over incasso. Wanneer u twijfelt over de juistheid van een incassobrief kan je met behulp van deze pagina checken of het klopt. 

Laatste wijziging: woensdag, 24 april 2019, 08:56